Wybór Soku NONI |
---|
Poniższy tekst jest tłumaczeniem podstrony z internetowej witryny organizacji INCC - International Noni Communication Council, której filarem jest dr Ralph Heiniecke. INCC jest niezależną organizacją naukową wytyczającą standardy dotyczące badań, uprawy, zbiorów, przetwarzania oraz rynku sprzedaży noni w świecie.
Zanim kupisz Sok NONI
Co jest ważne przy wyborze produktu noni ? Produkty noni stają się obiektem coraz większego zainteresowania. W ciągu ostatnich kilkunastu lat rynek dodatków żywieniowych został wzbogacony ogromną ilością różnorodnych produktów z noni. Firmy oferują obecnie niemal wszystko, od soku z noni, przez noni w tabletkach, herbatę noni, a nawet noni mydło. Ponieważ jednak produkty noni bardzo różnią się między sobą, dlatego ważne jest, aby przed zainwestowaniem pieniędzy w którykolwiek z nich, poznać metody przerobu owocu noni oraz to co z tego wynika. Poniżej podajemy kilka wskazówek, które warto rozważyć przed pierwszym zakupem noni. 1. Zbiór owoców noni Owoce noni, aby zachować zawarte w nich wartościowe substancje, muszą być zbierane z pola w określony sposób. Jakakolwiek niejasność czy manipulacja na tym pierwszym etapie, mogą mieć decydujący wpływ na przyszłą terapeutyczną skuteczność owocu. W jednym z artykułów opublikowanych w magazynie Alternatywne Życie (USA), dr Harvey Kaltsas podkreśla, że noni ma najkorzystniejszą wartość terapeutyczną, gdy zbierany jest jako owoc dojrzały, ponieważ wzajemna proporcja wielocukrów, kwasów tłuszczowych i białek odpowiedzialnych za właściwe działanie noni jest wówczas najlepsza. Kilka firm prowadzi kompleksową kontrolę zbioru owoców noni, wiele z firm ma kontrolę ograniczoną, a inne z kolei nie mają żadnej polegając wyłącznie na opinii maklerów od których owoc kupują.
Jeśli zakupiony produkt noni nie spełnia swojego zadania, warto rozważyć zakup produktu innej firmy, która ma większą kontrolę nad procesem produkcji. Jeśli nie mamy pewności co do pochodzenia, sposobu zbioru i przetwarzania owoców noni, nie powinniśmy wahać się stawiania pytań zanim produkt zakupimy. 2. Przetwarzanie Jest wiele różnych sposobów przerobu owocu noni zanim trafi on do sprzedaży. Najpopularniejsze metody przedstawiamy poniżej. Jeśli nie uzyskujemy oczekiwanych rezultatów stosując produkt noni jednej marki, powinniśmy spróbować produktu innej firmy, która stosuje odmienny sposób przerobu owocu. Każda metoda ma swoje plusy i minusy.
a) metoda "pure z fermentowanych owoców noni" - obecnie najnowsza i najlepsza
Owoce noni zbiera się ręcznie na Polinezji, dzięki czemu produkt jest najlepszej jakości!
Po zbiorach owoce fermentują przez 5 tygodni, następnie usuwa się nasiona i skórkę, aby zrobić pure z noni. Sok Noni produkowany tą metodą wykorzystuje 90% przefermentowanego pure z noni - prawdziwego owocu.
Pure z noni różni się od nektaru z noni, który jest zwykle dostępny na rynku i jest w zasadzie wodą, w której noni fermentuje na słońcu.
Do Soku Noni przygotowywanego metodą "pure z fermentowanych owoców noni" jest dodawane 10% koncentratów z innych owoców w celu poprawy smaku i podniesienia wartości prozdrowotnych.
Podczas tej najnowszej technologii produkcji, czyli podczas procesu fermentacji pure, powstają dodatkowe składniki odżywcze oraz zwiększa się ilość już istniejących irydoidów.
Pasteryzacja pozwala zachować sok wolny od konserwantów. Ta delikatna procedura stosowania mniejszej ilości zabiegów termicznych pozwala owocom zachować wyższą zawartość składników odżywczych.
- plusy
- obecnie Sok NONI o najlepszej bioaktywności
b) metoda "tylko sok" Owoc noni zbiera się, gdy jest już bardzo dojrzały, wręcz przejrzały, będący prawie na granicy gnicia. W tym stadium owoc puszcza sok. Owoce układa się na wielkich sitach i sok wyciska się do wielkich kadzi. Następnie sok jest oczyszczony i butelkowany bez dodatków zapachowych, smakowych bądź zagęszczających. Taki produkt określa się mianem "100% sok noni". Niekiedy firmy przed butelkowaniem dodają wodę do soku. Przepisy FDA nie precyzują zasady podawania procentowej zawartości soku noni, więc firmy mogą legalnie dodawać wodę do soku, a na etykiecie widnieje nadal napis "100% sok z noni". Produkt ten dla bezpieczeństwa powinien przejść przez proces pasteryzacji. - plusy - jest to czysta formuła soku noni - minusy - stuprocentowy sok noni trudno jest wypić ze względu na silnie nieprzyjemny zapach i smak. Naturalny sok noni może być mieszany z wodą, a na etykiecie może nadal posiadać napis 100% sok z noni. Przygotowywanie soku tą metodą niesie ze sobą ryzyko użycia zgniłych owoców, co automatycznie wyklucza możliwość pozyskania korzystnych dla celów terapeutycznych składników noni. c) przecier z tartych owoców noni W tym procesie do produkcji soku używa się całego owocu noni, który zbierany jest podobnie jak w metodzie pierwszej w okresie pełnej dojrzałości. Owoce przeciera się usuwając z nich pestki. Ponieważ uzyskana pulpa jest bardzo gęsta, więc na tym etapie dodaje się naturalny sok owocowy nadający jej walory zapachowe i smakowe, a także powodujący zwiększenie się płynności gęstej pulpy. Produkt ten dla bezpieczeństwa przechodzi proces pasteryzacji. - plusy - badania naukowe wykazują, iż ta metoda pozwala uzyskać produkt zawierający sok noni, a także kilka bardzo wartościowych składników znajdujących się w części miąższowej owocu. Sok noni z dodatkiem naturalnego soku owocowego bardziej smakuje oraz ma wyższą wartość odżywczą i terapeutyczną. - minusy - zbyt duży dodatek naturalnego soku owocowego może osłabiać uzyskany produkt. Szukaj zawsze soku który ma minimum 70% zawartości czystego soku z noni. d) tabletki i kapsułki Owoc noni zbierany jest, gdy osiągnie dojrzałość. Następnie przechodzi proces dehydratyzacji bądź jest suszony. W ten sposób owoc zostaje pozbawiony większości płynów. Kolejny proces to tzw. "irradiacja" powodująca oczyszczenie i usunięcie niepożądanych bakterii. Tak przygotowany produkt jest gotowy do formowania z niego tabletek, bądź umieszczania go w kapsułkach. - plusy - tabletki i kapsułki są wygodne w użyciu. Smak owocu zmieniony jest dodatkami smakowymi. - minusy - z powodu braku badań odwodnionego, bądź wysuszonego owocu noni, jego skuteczność jest w wielkiej mierze nieznana. Ilekroć owoc noni zostaje odwodniony, pewna część jego składników zostaje bezpowrotnie utracona. e) metoda soku z proszku Podobnie jak w metodzie poprzedniej, owoc jest zbierany, odwadniany (suszenie bądź liofilizacja, przyp. tłum), a następnie poddawany irradiacji. Tak oczyszczony i rozdrobniony owoc dodaje się do roztworu zawierającego substancje smakowe, zapachowe, konserwujące i zagęszczające. Bardzo łatwo jest rozpoznać sok produkowany tą metodą. Wystarczy wlać sok do jasnego naczynia (np. filiżanki) i pozostawić go na kilka godzin. Jeżeli po ostrożnym przelaniu go do innego naczynia na dnie filiżanki pozostaną czarne, ziarniste cząsteczki, możemy być pewni, że sok produkowano tą metodą. Jest to bardzo prosta metoda identyfikacji składu soku produkowanego tą metodą. - plusy - sok ma dobry smak, ponieważ dehydratyzacja, bądź suszenie usuwają nieprzyjemny smak i zapach owocu noni. - minusy - dehydratyzacja, bądź suszenie usuwa część wartościowych substancji z owocu. Trudno także jest określić ile noni zawiera każda porcja. Niektóre produkty uzyskiwane tą metodą zawierają nadmiar cukru pochodzący ze sztucznych substancji smakowo-zapachowych. 3. Pasteryzacja Amerykańska FDA (w Unii Europejskiej - EKZiOK) silnie zalecają pasteryzację wszystkich soków owocowych. Aktualnie ponad 98% wszystkich soków poddawanych jest w USA pasteryzacji, aby zniszczyć szkodliwe bakterie, które w czasie zbioru, bądź procesu butelkowania mogą dostać się do soku i stać się przyczyną groźnych chorób. Jeśli nabywasz sok noni, bezwzględnie upewnij się, że był on pasteryzowany. Prawo wymaga, aby soki niepasteryzowane miały na etykiecie informację o zagrożeniach wynikających z picia soku niepasteryzowanego (bardzo istotne ze względu na kobiety w ciąży i dzieci). W USA produkty niepasteryzowane podlegają wymogowi umieszczania na etykiecie specjalnego ostrzeżenia - (oto jego treść: "Uwaga, ten produkt nie był pasteryzowany, może więc zawierać chorobotwórcze bakterie mogące stać się przyczyną groźnych chorób dzieci, starszych osób i osób ze słabym systemem odpornościowym"). 4. Inne fakty dotyczące dodatków żywieniowych W USA i UE istnieją przepisy określające rodzaj informacji, które powinny znaleźć się na etykietach dodatków żywieniowych. Wiele firm jednak niewiele sobie z tego robi. Strzeż się tych firm, ponieważ są one przykładem jawnego naruszania prawa. Decydując się na produkty noni bardzo ważne jest co się kupuje. Nie obawiaj się pytać o szczegóły. Różnice miedzy produktami noni dostępnymi na rynku są ogromne. 5. Podsumowanie Noni jest fenomenalnym owocem, jednak bardzo wiele czynników, może wpływać na skuteczność działania uzyskiwanego z niego produktu końcowego. Im więcej wiadomo o sposobie i miejscu zbioru oraz metodzie przetwarzania owocu noni tym pewniej można osiągnąć oczekiwane rezultaty, stosując go. Jeśli po 60 dniach nie ma pierwszych oczekiwanych efektów, warto rozważyć wymianę produktu na inny, firmy która stosuje odmienny proces produkcji. Etykieta umieszczona na produkcie noni powinna zawierać informację o zawartości czystego noni. Jeśli tak nie jest a podane są sformułowania typu "zawiera stuprocentowy sok noni" albo "wyprodukowano ze stuprocentowego soku noni" itp. to wcale nie oznacza, że butelka w całości zawiera wyłącznie sok noni. Słowna ekwilibrystyka nie mająca wiele wspólnego ze stanem faktycznym, stała się niestety w naszych czasach czymś normalnym. Opisywaniem niekiedy niebywałej wręcz prostoty, bądź dla odmiany, wyszukanej, niemal kosmicznej technologii stosowanej rzekomo w procesie przetwarzania owocu noni, próbuje się wywrzeć wrażenie na ewentualnych przyszłych klientach. Tymczasem natury nie da się oszukać i prędzej czy później każdy się o tym przekonuje. Wróćmy jednak do naszego tematu. Jeśli etykieta nie podaje konkretnie jaki procent czystego noni znajduje się w butelce soku, możemy zastosować następujące przeliczenie: Możemy założyć że 1 gram soku noni równy jest 1 mililitrowi tegoż soku. Większość dawek soku, kalkulowana jest na 30 mililitrów co stanowi ekwiwalent 30 gramów (1g/1ml x 30ml = 30g). Aby obliczyć jaki procent noni znajduje się w danym soku, należy zawartość noni w jednej dawce pomnożyć przez 1000 aby uzyskać wartość w gramach (1000mg = 1g) i otrzymany wynik podzielić przez ilość mililitrów określających jedną dawkę (np. 30) Otrzymana liczba pomnożona przez 100 daje procent czystego noni zawartego w danym soku. Oto przykład: Na etykiecie podano, że w 30 mililitrach soku znajduje się 1000 miligramów noni.
Najpierw dzielimy 1000 miligramów przez 1000 aby przeliczyć zawartość na gramy (tu wychodzi 1 gram).
Następnie dzielimy uzyskany wynik, czyli 1 gram przez 30 mililitrów (jedna dawka).
W wyniku uzyskujemy wartość 0,033 która pomnożona przez 100 daje procent zawartości noni w soku.
W tym przykładzie jest to 3,3% . Podsumowanie: Powyższe wyliczenie pokazuje nam bardzo wyraźnie, że nawet gdyby owoc noni użyty do produkcji takiego soku pochodził z najlepszego miejsca na ziemi, a zastosowany proces przetwórczy był najnowocześniejszym w świecie, to tak śladowa zawartość noni w soku daje skuteczność terapeutyczną bliską zeru. Ponieważ działanie soku noni jest zdecydowanie działaniem biochemicznym nie mającym nic wspólnego z magią, autosugestią czy placebo itp. (przykładem może być niezliczona ilość wyleczonych zwierząt, którym trudno byłoby zasugerować, że noni zadziała na ich problemy skutecznie) w związku z tym skuteczność terapeutyczna danego soku stoi w ścisłej proporcji z procentową zawartością noni jaką ten sok posiada. Według doktora Ralpha Heiniecke, aby zachować wszystkie walory terapeutyczne soku z noni, zawartość czystego noni nie może spaść poniżej 70%. Aby mieć pewność, że nabywany produkt noni jest bardzo dobrej jakości, przed zakupem warto także sprawdzić poniższe fakty: - w czym sok jest sprzedawany i czy jest pasteryzowany. Tylko szklane butelki nadają się do przechowywania soku noni o najwyższych właściwościach terapeutycznych. Sok Noni powinien być poddawany procesowi pasteryzacji w procesie produkcji (tj. właściwie dobrana temperatura i ciśnienie), który powoduje, że jest bezpieczny w użyciu, przy czym wartościowe lecznicze składniki w soku pozostają aktywne, - sprawdzić czy polecany nam sok noni nie jest konserwowany chemicznie i/lub sprzedawany w plastikowych butelkach (które zachodzą w reakcję chemiczną z sokiem i wydzielają się przy tym szkodliwe dla zdrowia gazy) Tylko szklane butelki nadają się do przechowywania soku noni o najwyższych właściwościach terapeutycznych, - czy firma oferuje tylko produkty z noni, czy raczej dodała sobie noni do gamy różnorakich oferowanych produktów ponieważ noni jest obecnie na topie, - czy firma kontroluje cały proces produkcji, tzn. od zbiorów owocu do butelkowania, czy raczej nabywa gotowy surowiec w postaci proszku, soku czy miazgi i tylko go przerabia i butelkuje nie mając żadnego wpływu na jakość zakupionego surowca, - czy firma oferując produkt za niską cenę sprzedaje rzeczywiście wartościowe noni czy sprzedaje tylko nazwę tego bezcennego owocu, - pytaj i porównuj składy soków. Jeśli ktoś mówi lub pisze na etykiecie, że produkt zawiera wodę lub jest liofilizowany - czyli, że do sproszkowanego noni jest dodana woda oraz składniki: barwniki chemiczne, chemiczne substancje zapachowe, stabilizatory i konserwanty czy zagęszczacze chemiczne to oznacza, że nie jest to prawdziwy, wartościowy terapeutycznie sok.
Jaki sens jest, bowiem dodawać te składniki chemiczne w przypadku, gdy nasz organizm ma się oczyścić - zdetoksykować, uzupełnić niedobory i wzmocnić, aby odzyskać zdrowie - balans, równowagę biochemiczną komórki, a nie być nadal zatruwanym przez chemię...,
Informacje umieszczane na tej stronie służą wyłącznie do celów edukacyjnych, a nie do stawiania diagnozy, rozpoznawania czy sugerowania sposobów traktowania różnych chorób. Stan zdrowia i wszelkie jego zaburzenia winny być konsultowane z właściwymi służbami medycznymi. Nie jest celem wydawcy tego dokumentu udzielanie medycznych rad, zalecanie środków bądź branie odpowiedzialności za osoby które decydują się spróbować na sobie.
|