IRYDOIDY
Irydoidy [1] należą ...do grupy wtórnych metabolitów [2], znajdują
się w wielu roślinach leczniczych i to one są odpowiedzialne za
część ich dobroczynnych właściwości farmaceutycznych.
Są to substancje fitochemiczne [3] o silnym działaniu, służące
roślinom jako mechanizm obronny.
Pierwotną funkcją irydoidów jest obrona roślin przed zwierzętami
roślinożernymi oraz przed infekcjami.
Często charakteryzują się gorzkim smakiem, który jest odstraszający
dla ludzi i innych ssaków.
Po wyizolowaniu i oczyszczeniu, irydoidy wykazują szeroki zakres
właściwości leczniczych; między innymi, działają ochronnie na układ
sercowo-naczyniowy, neutralizują peptotoksynę, obniżają poziom
cukru, działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwmutagennie,
przeciwskurczowo, przeciwnowotworowo, antywirusowo, modulują procesy
immunologiczne oraz mają działanie oczyszczające.
Naukowcy badają ich wpływ na organizm ludzki już od ponad 50 lat.
Według doniesień, można stwierdzić pozytywny wpływ irydoidów na
wiele aspektów zdrowotnych.
Badania naukowe wykazały między innymi, że irydoidy eliminują wolne
rodniki, pomagają utrzymać odpowiedni poziom „dobrego cholesterolu”
(HDL), wspomagają system odpornościowy oraz stymulują pracę mózgu.
Są również adaptogenami dzięki czemu przystosowując się do
środowiska, mogą w bezpieczny sposób wpływać pozytywnie na zdrowie i
odpowiednie funkcjonowanie organizmu.
Producent oryginalnego soku noni ogłosił, że w owocach Noni
zostało znalezionych 14 rodzajów irydoidów.
14 Irydoidów w owocu i oryginalnym soku Noni:
- Asperuloside
- Asperulosidic acid
- Borreriagenin
- Deacetylasperuloside
- Deacetylasperulosidic acid
- Citrifolinin B epimer a
- Citrifolinin B epimer b
- 6α-Hydroxyadoxoside
- 6β, 7β-Epoxy-8-epi-splendoside
- Dehydromethoxygaertneroside
- Epi-dihydrocornin
- 9-Epi-6α-methoxy geniposidic acid
Owoc Noni zawiera więcej irydoidów niż jakikolwiek inny owoc na
Ziemi.
Irydoidy są wyjątkowo stabilne.
Dzięki prostej strukturze chemicznej są odporne na działanie
światła, ciepła, tlenu w bardzo długim okresie czasu.
Również procesy przetwarzania i pasteryzacji oraz kilkuletni okres
przechowywania nie naruszają stabilności Irydoidów, a tym samym nie
zmniejszają ich niezwykle cennych właściwości bioaktywnych.
Zawarte w Noni 150 bioaktywnych związków sprawia, że jest on
adaptogenem [5].
Prezes producenta oryginalnego soku noni, wyjaśnia, dlaczego najnowsze odkrycia
dotyczące Irydoidów są tak interesujące:
„Noni jest czymś niezwykłym, ponieważ na ogół irydoidy występują w
owocach dość rzadko.
Nie zawiera ich żaden z innych owoców nazywanych „superowocami”, jak
na przykład owoce mangostanu, brazylijskiej palmy açaí lub przepękli
indochińskiej.
Od wielu lat przeprowadzano badania dotyczące irydoidów i istnieje
wiele prac naukowych opisujących ich dobroczynne działanie.
Znaczenie i wpływ irydoidów sprawiły, że możemy teraz postrzegać
samych siebie w zupełnie innym świetle.”
Skuteczność działania oryginalnego soku noni została
potwierdzona już 27 badaniami klinicznymi przeprowadzonymi na ludziach.
OBJAŚNIENIA:
[1] Irydoidy: grupa wtórnych metabolitów, występujących w roślinach
i u niektórych zwierząt.
[2] Metabolity: substraty i produkty ciągów enzymatycznych reakcji
zachodzących w organizmach żywych w wyniku przemiany materii; w
komórce znajdują się w stanie równowagi dynamicznej.
[4] Związki fitochemiczne: naturalne składniki roślin. Liczne
badania naukowe potwierdzają ich ogromny wpływ na zdrowie. Już
Hipokrates zalecał stosowanie roślin zawierających związki
fitochemiczne.
[3] Bioaktywne: elementy włączające się w procesy metaboliczne
organizmów żywych, wiążą się trwale z komórkami.
[5] Adaptogeny: substancje pochodzenia naturalnego, zwiększające
zdolność organizmu do przystosowywania się do zmiennych warunków
środowiska.
Adaptogen to wiele korzystnych związków w jednym, a każdy z nich
uaktywnia się w razie potrzeby.
Adaptogeny są:
Nietoksyczne - Bezpieczne konsumpcyjnie.
Wielokierunkowe - Szeroki wachlarz działania.
Stabilizujące - Ustawiają równowagę organizmu.
|